Správné skladování vína: Jednodušší, než se myslelo

Vinný sklep, či skladovací místnost, klimatická skříňka nebo lednička? Poradíme Vám, jak nejlépe skladovat víno a odpovíme Vám na nejdůležitější otázky týkající se ideálního skladování vína.

Než se do toho pustíme, rádi bychom začali tím, že většina vín není vhodná pro dlouhodobé skladování a měla by se vypít v prvních letech svého „života“. Pokud takové víno neskladujete uložené na přímém slunci nebo v mrazáku, nemusíte se příliš starat o skladování. Stačí ho uložit na temné místo se stálou teplotou.

Stále častěji můžete slyšet o "ještě příliš mladých vínech“, nebo "víno potřebuje ještě čas dozrát". Někdy jsou to jen argumenty pro omluvení skromné kvality vína, ale je to také můj postřeh, že pijeme mnoho vysoce kvalitních vín před ideálním časem vyzrání. Je to velká škoda, protože takto víno nikdy nepoznáme v nejlepším světle. Ale jak zajistit, aby víno vydrželo období zrání pěti nebo více let bez úhony a jak podpoříme kvalitu? V následujícím článku se vám budu snažím odpovědět na nejdůležitější otázky týkající se ideálního skladování vína.

Vína s přírodním korkem jako uzávěrem by měla být vždy skladována vleže.  Ideální teplotní rozsah pro skladování vína je mezi sedmi a 18 stupni Celsia.

Skladování vína co nejchladnější?

Začneme nejdůležitějším základním pravidlem: Teplo je největším nepřítelem vína. Ideální tepla pro skladování vína je mezi 7 a 18 stupni Celsia, přičemž 12 až 13 stupňů je obecně považováno za dokonalou skladovací teplotu. Ale to je důležitější než udržet přesnou teplotu, aby byla zajištěna určitá stálost teploty. Ráda vás upozorním, že skladování vína v místnosti, která má v zimě pouze šest stupňů a létě 15, není příliš dobré ve skladování.

Je však třeba podotknout, že vína nejsou až tak "přecitlivělá". Po určitou dobu není tak velký problém, uložit víno na ne scela ideálním místě. V případě pochybností můžete na několik měsíců uchovávat bílá i červená vína v domácí lednici. Zejména v letních měsících je to dobrá alternativa, aby víno nebylo vytaveno teplotám nad 21 stupňů. Není třeba se obávat, že korek vyschne v tak krátkém čase.

Víno by se v žádném případě nemělo dávat do mrazáku. Na jedné straně se víno již nemůže vůbec vyvíjet a na druhé straně může kontrakce a expanze kapaliny vytlačit korek z láhve.

Skladování vína pouze ve tmě?

Světlo, ale především UV záření přirozeného světla může zapříčinit příliš rychlé zrání vín. Z tohoto důvodu se vína začala před staletími lahvovat v barevných lahvích. Chovají se jako sluneční brýle. Světlo běžných žárovek rozhodně nepoškozuje víno. Maximálně se po delší době etiketa na víně vybělí. Ale kdo by nechával pořád rozsvícené světlo?

Víno nejlepší pro uložení ve vlhkém vzduchu?

Dlouho se předpokládalo, že by se víno nemělo skladovat pod vlhkostí 70 procent. Sušší vzduch by mohl vysušit korek a způsobit průnik příliš mnoha vzduchu do láhve. Víno pak oxiduje – viz také náš článek o vadách vína. V čase se většina milovníků vína dívá na toto pravidlo trochu uvolněněji, a tak lze předpokládat, že vlhkost mezi 50 a 80 procenty je zcela v pořádku. Nemělo by to být nad 80 procent, jinak se na korkové zátce může vytvořit plíseň, plíseň se může vytvořit i na etiketě, která tím bude zničena. Pokud ve skladovací místnosti zápasíte se sušším vzduchem, pomůže Vám osvědčený jednoduchý způsob. Umístit do místnosti misku vody, to často pomáhá. A pokud potřebuje naopak vlhkost snížit, běžný odvlhčovač může poskytnout rychlý lék.

Skladovat vína stojící nebo vleže?

Vína, která jsou utěsněna přírodním korkem, by měla být uchovávána, skladována vodorovně (vleže), aby se zabránilo již zmíněnému vysychání korku. Nicméně, pokud je víno uzavřeno alternativním uzávěrem, jako je šroubovací uzávěr, víno může být skladováno ve stoje. Vzhledem k tomu, že většina vín z obchodu je stále utěsněna přírodním korkem, je standardní skladování ve většině vinných sklepů ve vodorovné poloze.

Kde uložím své víno nejlépe?

Lidé se sklepním prostorem mají štěstí: zde obvykle najdou optimální podmínky pro skladování vína. Teplota je pěkně chladná, ale především poměrně konstantní. Pouze je potřeba se ujistit, že není příliš vlhký. Ve starších budovách je to někdy docela problematické a zde se doporučuje použití odvlhčovače. Víno může být také skladováno v normálním obývacím pokoji nebo skladovací místnosti po mnoho let. Měli byste víno držet dál od zdrojů tepla. Skladování v kuchyni je již eliminováno a hlavní zásada platí: žádné víno by nemělo být skladováno v blízkosti žádného topného tělesa. Je potřeba se vyhnout působení přímého slunečního světla.

A pokud chcete být úplně připraveni, je samozřejmě stále možnost zakoupit elektrickou vinotéku. Ty malé jsou nyní na trhu k dispozici pro i pod dva tisíce korun. Při výběru zařízení, se můžete rozhodnout, jestli si pořídíte vinotéku s několika teplotními zónami, nebo můžete zvolit jednu teplotní zónu a uchovávat vína společně. Klimatické komory spotřebovávají poměrně mnoho elektřiny, tu můžete ušetřit i vhodným umístěním vinotéky, umístit ji od jiných zdrojů tepla. A protože vinotéky mají omezenou kapacitu, znovu doporučujeme "smíšené skladování" vín. Osobně skladuji většinu svých vín ve stojanů na víno, které se nacházejí ve sklepě, který není zcela pod zemí.

Na konec malá nápověda: Na mnoha zadních etiketách a ve většině popisů vín najdete informace o trvanlivosti vína, které mohou být velmi užitečné.

Zpět do obchodu